lauantai 20. helmikuuta 2010

Mielipide Kalevassa

Tämä mielipidekirjoitus julkaistiin Kalevassa 14.9. 2009, juuri valtuuston seminaarimatkan alla, otsikolla "Valtuustolla Kempeleessä leimasimen virka". Se herätti runsaasti keskustelua valtuutettujen parissa, ja toimi ehkä eräänlaisena herättäjänä uuden toimintamallin kriittisen tarkastelun suhteen.

Kuntademokratiaa Kempeleen malliin

Olen saanut seurata kempeleläistä päätöksentekoa lähietäisyydeltä varavaltuutettuna runsaan puolen vuoden ajan, ja olen huomannut, että Kempeleessä tuntuu vallitsevan ihan omat lait ja ihan omanlainen käsitys kuntademokratiasta. Uuden toimintamallin käyttöönotto sujuu erittäin tahmeasti, ja uskoisin, että suurin syy siihen on se, että rivivaltuutetuilla ei ole siinä minkäänlaista valtaa. Kaikki päätöksenteko on toimintasäännössäkin jo ohjattu kunnanhallitukselle, jota kunnanjohtaja hyvin palkattuine hoveineen ohjaa oman tahtonsa mukaisesti. Kunnanvaltuustolla on Kempeleessä tällä hetkellä pelkkä leimasimen virka.

Esitettyihin kysymyksiin ei kunnan johdolta saa vastauksia, ja valtuutettujen tekemät aloitteet kuitataan kyseenalaisilla selityksillä pois päiväjärjestyksestä. Esimerkiksi viime kokouksessa valtuutetun aloitteeseen uimahallilippujen hintojen alentamisesta kunnanhallitus esitti vastaukseksi, että lippujen hintoja on juuri tarkistettu, joten aihetta toimenpiteisiin ei ole. Kyllä, hintoja on tarkistettu - roimasti ylöspäin.

Kunnanjohtajan viesti valtuutetuille - jotka mitä ilmeisemmin eivät uskalla avata suutaan kunnanjohtajan valvovan katseen alla - kokouksessa oli selkeä: negatiivisista asioista ei saa puhua, koska se ei ole positiivista. Mutta kuten yksi rohkea valtuutettu totesi, myös negatiivisista asioista on valitettavasti pakko puhua.

Keväällä Vihreän valtuustoryhmän tekemään kysymykseen uuden toimintamallin aiheuttamista kustannuksista ei lupauksista huolimatta ole edelleenkään vastattu.

Valtiovalta on esittänyt kunnille kysymyksen pormestarimallista, jossa pormestari valittaisiin suoralla kansanvaalilla. Kun esimerkiksi Ylivieskassa oli asia käsitelty siten, että valtuustoryhmiltä oli pyydetty kommentteja elokuun loppuun mennessä, niin Kempeleessä asia on vain ja ainoastaan kunnanhallituksen käsittelyssä. Kunnanhallituksella on kokouksissaan käsiteltävänä niin paljon asioita, etteivät he mitenkään ehdi paneutua kaikkiin kysymyksiin kunnolla. Tämä lienee kunnan johdon tarkoituskin.

Samaa tarkoitusta palvelee myös huolella ylläpidetty vastustus kuntaliitoksen suhteen. Usean valtuutetun tekemään aloitteeseen monikuntaliitosselvitykseen mukaan lähtemisestä vastattiin tunteellisilla ja puuduttavilla puheenvuoroilla, joissa aloitteen puolustajia syytettiin Kempeleenpetturuudesta. Tuntuu vahvasti siltä, että kunnan ylin johto haluaa tarkoituksella estää ulkopuolisen selvityksen kunnan tilasta, koska siinä voisi paljastua rumia totuuksia. Niitä, joista ei saa puhua.

Paula Pohjanrinne
Kempeleen Vihreät

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti