sunnuntai 2. toukokuuta 2010

ORAS TYNKKYNEN KEMPELEESSÄ 10.5.

Hallituksen ilmastopoliittinen asiantuntija, kansanedustaja Oras Tynkkynen vierailee Kempeleessä maanantaina 10.5. Hän alustaa yhdessä Oulun luonnonsuojeluyhdistyksen kanssa keskustelun Kempeleen yhdyskuntarakenteesta kunnantalon valtuustosalissa klo 14.30 alkaen. Tilaisuuden jälkeen lähdemme tutustumaan ekokortteliin klo 15.30 http://www.fortel.fi/components/ekokortteli ja paluu Kempeleen kunnatalolle tapahtuu n. klo 17.

Mukana tilaisuudessa on myös Oulun luonnosuojeluyhdistyksen
yhdyskuntarakennekampanja http://www.olsy.fi/yhdyskuntarakenne/.

Kuljetuksen järjestämisen vuoksi toivomme, että tilaisuuteen ilmoittauduttaisiin etukäteen allekirjoittaneelle! Lämpimästi tervetuloa!

Kempeleen Vihreiden psta,
:-) Paula, sihteerikkö
p. 040 4154907
paula.pohjanrinne@vihreat.fi

Tässä aiheeseen liittyvä kannanottomme:
Kempeleen Vihreät ry
Kannanotto 29.4.2010

Kempeleen Vihreät kannattavat nykyisen asemanseudun kehittämistä

NCC:n kanssa tehty Kempele visio uudesta asemanseudusta nykyisen asemanseudun pohjoispuolelle, keskelle peltoja, on nimensä mukaisesti hurmoksellinen harhakuva - siihen sisältyy muun muassa kerrostaloasuntoja 10 000 uudelle asukkaalle! Kempeleen väkiluvun pitäisi kasvaa vuoteen 2030 mennessä vähintään 25 000:een, kun se tilastokeskuksen ennusteen mukaan kasvaa 21 000:een. Ja kaikkien kuntaan muuttavien tulisi haluta asua kerrostalossa.

Kempeleen aseman seudun kehittäminen on erinomaisen hyvä ajatus, varsinkin, jos Oulun seudun paikallisliikenne saadaan raiteille kaksoisraiteen myötä, kuten syytä olisi. Kempeleen Vihreät pitävät kuitenkin epäviisaana ryhtyä rakentamaan keskelle peltoa uutta asema-aluetta, joka olisi käytännössä jo kolmas keskusta Kempeleen kunnassa. Rakentamisen suunta - pohjoinen - on oikea Oulun seudun yhdyskuntarakenteen tiivistämisen kannalta, mutta kehittämisen lähdettävä liikkeelle nykyisestä keskustasta.

Kempeleen yhdyskuntarakenne ei suinkaan ole tiivis, vaikka kunnan strategiassa niin väitetäänkin. Sen voi kuka tahansa todeta välimatkoja mittaamalla tai karttaa katsomalla. Lisäksi julkisen liikenteen tila on Kempeleessä niin ala-arvoinen, että oman auton käyttö on kunnan sisällä välttämätöntä. Tällainen on kestämätöntä ennen kaikkea ympäristön ja ilmaston kannalta, mutta myös asukkaiden itsensä kannalta. Viime vuosina on tehty lukuisia eri aloitteita julkisen liikenteen kehittämiseksi Kempeleessä mm. palvelulinjatyyppisenä linja-autoliikenteenä, mutta mitään asiaan eteen ei ole tehty. Vieläkään ei myöskään ole tehty mitään vuonna 2006 seudulliseen joukkoliikennesuunnitelmaan kirjatun julkisen liikenneyhteyden käynnistämisen eteen Oulunsalon ja Kempeleen välille, vaikka välillä on runsaasti työpaikka- ja opiskelijaliikennettä, eli pendelöintiä. Lisäksi lienee kiistatonta, että siitä hyötyisivät erityisesti molempien kuntien yrittäjät. Kempeleen kunta maksaa vähiten Oulun seudun kunnista joukkoliikennetukea, ja siksi kyseiset palvelut ovat kunnan alueella niin heikot.

Nykyisen asemanseudun kehittämistä puoltaisi ennen kaikkea edellä mainittu tiivistämisperiaate, mutta myös se, että se selkeyttäisi kunnan rakennetta. Zatelliittikaavan - ja uuden eritasoliittymäkaavan - kaatuminen on tuonut esiin, että suunnitelmia nykyisen nelostien eritasoliittymän korjaamiseksi sekä Ouluntullin liittymän käyttöönottamiseksi on olemassa. Eri yhteyksissä NCC-visiosta puhutaan jopa Kemepeleen uutena visiona, vaikka siitä ei ole tehty päätöstä valtuustossa. On huolestuttavaa, että yksityisen rakennusyhtiön visio lähtee elämään omaa elämäänsä ilman julkista ja kriittistä käsittelyä. Nyt kunnalla on mahdollisuus toimia järkevästi ja vastuuntuntoisesti kaavoituksen suhteen, eikä jäädä kiinni rakennusjättien tarjoilemiin harhakuviin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti