sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Kempeleen ekologinen ruokapiiri

Huhtikuussa 2011 kolme Rantalakeuden Vihreiden jäsentä perusti Kempeleen ekologisen ruokapiirin (Kempeleen lähi- ja luomuruokapiiri). Ruokapiiri on kaikille avoin ja ilmainen. Mukana on tällä hetkellä 11 taloutta.

Ruokapiiritoiminnan tavoitteena on edistää lähi- ja luomuruoan saatavuutta. Tilaamme yhteishankintana lähialueen tuottajilta lähi- ja luomuruokaa noin kerran kuussa. Tähän mennessä tuotteita on tilattu seuraavilta yrityksiltä: lumijokinen Bio-Välitys, liminkalainen Niittymylläri, ylivieskalainen Kontion luomutila, lumijokinen Kuuselan Leipä sekä hailuotolainen Maatalousyhtymä Luoto.

Ruokatilaukset tehdään sähköpostitse. Ruokapiirin vetäjä pyytää viikkoa ennen tilauspäivää uudet hinnastot ja päivittää hinnat sähköiseen tilauslomakkeeseen. Ruokapiiriläisten tilaukset lähetetään könttänä ruokien toimittajille. Tuotteet toimitetaan yhden ruokapiiriläisen kotiin, josta muut ruokapiiriläiset käyvät hakemassa tilauksensa.

Lähi- ja luomuruoan saatavuus Pohjois-Pohjanmaalla on kuluneen vuoden aikana parantunut huimasti. On ollut ilo seurata, kuinka ekologisesta ruoasta on tullut trendi, jonka tiimoilta on järjestetty useita seminaarejakin. Oulun seudulla on avattu useita luomupuoteja, mutta Kempeleessä sellaista ei toistaiseksi ole. Elintarvikeliikkeistä toki saa lähi- ja luomutuotteita, mutta ruokapiirin kautta tilaamalla tuotteet saa edullisemmin eikä tarvitse etsiä tuotteita markettien pitkistä hyllyistä. Ruokapiiriläiset voivat myös antaa vinkkejä toisilleen.

Kaksihenkisen perheemme ruokatalous on täysin uudistunut ruokapiiritoiminnan myötä. Aiemmin tuskastuin kaupassa yrittäessäni löytää kotimaista, ekologista, lähellä tuotettua, luomua... Nyt jääkaapissa on jatkuvasti ruokapiirin kautta tilattuja luomujuureksia. Yllättäen ruokamenomme ovat pienentyneet, kun einesten käyttö on loppunut melkein kokonaan. Kaikki luomuruoka ei ole kallista, esimerkiksi kotimaiset luomuhärkäpavut maksavat 2,50 €/kg ja siitä keittelee viikon ruoat. Jos ruokavalion perustana ovat perinteiset suomalaiset ruoka-aineet, kuten peruna, juurekset ja hiutaleet, on vaikea syödä itseään vararikkoon, vaikka tuotteet vaihtaa luomuun. Lähialueen maanviljelijöiden tukemisesta saa hyvän mielen - sekä ruokaa, joka meinaa viedä kielen :)

Lisätietoja Kempeleen ruokapiirin blogisivulta: http://ekoruokapiiri.blogspot.com

Satu Ekmark
Rantalakeuden Vihreät ry:n sihteeri
satu_ekmark@hotmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti